Podsumowanie projektu „Żyj zdrowo-kolorowo”

Kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród dzieci, a także określenie aktualnego stanu wiedzy uczniów w tym zakresie to cele projektu edukacyjnego „Żyj zdrowo – kolorowo”.

W promocji zdrowia ważne jest, aby nauczyć dzieci rozwiązywać aktualne problemy, kontrolować swoje zdrowie, dbać o nie, zdrowo się odżywiać.

Projekt edukacyjny „Żyj zdrowo – kolorowo” realizowany był w klasie  II a poprzez zajęcia kulinarne: sałatka owocowa, zdrowe śniadanie, zimowa herbatka oraz zajęcia edukacyjne.

Podczas zajęć w grupach uczniowie pogłębili wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia produktów spożywczych. Na zajęciach kulinarnych, dzieci samodzielnie przygotowały potrawy. Wspólna degustacja smakołyków była najbardziej wyczekiwanym momentem zajęć. W ramach projektu każdy uczeń otrzymał dwie książeczki zawierające zdrowe przepisy kulinarne. 

Było smacznie, zdrowo i kolorowo!

Projekt edukacyjny „Żyj zdrowo i kolorowo” został przygotowany po to, aby pokazać uczniom zalety świadomego odżywiania się, nauczyć ich dokonywać wyboru między tym, co zdrowe i odżywcze a szkodliwe, choć smaczne. Działania projektu pomogły zrozumieć dzieciom, że warto spożywać wartościowe pokarmy.

Wychowawczyni klasy IIa